domingo, 20 de diciembre de 2009

4. AVALUACIÓ DE RECURSOS PER TREBALLAR LA INTERCULTURALITAT EN LÍNIA

A/ PRESENTACIÓ DE LA NOSTRA WQ
“ FEM LA NOSTRA REVISTA”
Destinataris.
La WQ que hem creat en grup va dirigida a alumnes de 4t d’ESO, sobretot als alumnes del país que han d’acollir als alumnes nouvinguts.
Objectius a assolir:
A través de les activitats proposades volem prioritzar el treball en grup i la reflexió conjunta sobre aspectes relacionats amb la immigració, per acabar amb les actituds etnocentristes a l’aula. Per mitjà de la recollida d’informació, del diàleg i de l’intercanvi d’opinions i experiències tots els alumnes han d’arribar a un consens sobre quina informació inclouran en el treball final i com ho relacionaran amb l’intercanvi intracultural. Tota aquesta investigació i treball de reflexió es plasmarà en el treball final, que és l’elaboració d’una revista.
Uns dels objectius més rellevants que han d’assolir els alumnes són:
1. Sensibilitzar i establir empatia amb les sensacions d’arribada a un país nou, escola nova, entorn nou.
2. Promoure la solidaritat i la tolerància a les aules, mitjançant un millor coneixement de "l’altre".
3. Assolir hàbits i actituds de respecte.
4. Seguir en contacte amb les noves tecnologies i descobrir noves maneres de treballar.

B/ VALORACIÓ DE LA WQ COM A EINA
La WQ és un recurs que permet que els estudiants explorin diferents sortides i trobin les seves pròpies respostes, proporciona a l’estudiant una tasca que li permet utilitzar la seva imaginació i les seves habilitats per resoldre problemes. Les respostes no se li donen predefinides, al contrari les han de descobrir o crear.
Amb aquest recurs els alumnes també han de processar la informació de manera significativa per arribar a prendre decisions morals i ètiques respecte als fets, com és el tema de la interculturalitat.
Una WQ ben planificada és una guia pels estudiants, és un projecte creatiu i flexible adaptable segons les necessitats del projecte. Estan dissenyades per aconseguir que els alumnes treballin de manera independent i permeten que els professors sigui un facilitador i no pas l’únic dispensador del coneixement. Les WQ promouen pensaments d’alt nivell i desenvolupen habilitats de solucionar problemes i proporcionen l a integració de la tecnologia en el currículum.
Segons el que pensa Letkeman de les WQ:”La comunicació, el treball en grup, la resolució de problemes, les habilitats de pensament crític i creatiu les fan anar molt més lluny , i això és molt més important avui dia que fer memoritzar als estudiants continguts predeterminats”.


C/ COMENTARI DEL MATERIAL AVALUAT A LA PAC 3
La WQ que he triat es:"FEM UNA REVISTA INTERCULTURAL”, en relació a la Interculturalitat es defensa una perspectiva ideològica i pedagògica que fa de la interculturalitat quelcom enriquidor, doncs implica als alumnes en la reflexió i en la pràctica quotidianes.

Aquesta WQ tracta de superar l’exclusió i l’assimilacionisme, però també fomenta el respecte a les cultures e identitats presents a l’escola, educant no només en la diversitat, sinó també per a la diversitat. Des de la presentació, intenta captar l’atenció de l’aprenent: barreja el text amb imatges estàtiques, animades, i també es pot escoltar música de fons.

A nivell global, en aquesta WQ es valoren totes les cultures per igual, ja que no es treballa la informació que tenen a l’abast d’una cultura per sobre d’una altra, sinó que la diferència s’entén com a valor d’enriquiment. Hi ha intencionalitat per fomentar la cooperació, l’intercanvi i el reconeixement mutu. Per tant, es rebutja el racisme, que parteix de l’etnocentrisme i considera els valors propis com a superiors als altres. Recordem que el racisme rebutja la convivència i la col•laboració i que vol conservar les relacions de desigualtat.
Per altra banda, tampoc observem en aquesta WQ caires assimilacionistes, doncs des de aquesta perspectiva la diferència era considerada com a negativa, és a dir, negava el dret a la diferència.

Amb les tasques que porten a terme els alumnes es vol arribar a un coneixement de les diferents realitats socials i culturals presents en l’IES, i es fomenta la presencia de persones de diferents comunitats en les activitats.
Seguint el que diu l’historiador Ignacio Martin Jiménez i altres professionals, les WebQuest,"són un intent d’optimitzar el potencial educatiu d’Internet eludint moltes de les seves disfuncions".

Per avaluar la WQ que he escollit:” Fem una revista intercultural”, he seguit: la rúbrica d’avaluació que proposa J.M. González-Serna en Auladeletras.net. D’aquesta manera, penso que és una molt bona WQ, doncs gairebé a tots els apartats analitzats s’obté una puntuació alta.

Les conclusions generals a les que he arribat respecte a cadascun dels seus apartats son:
-La introducció: proposa als alumnes un tema del seu interès i els hi presenta amb eficiència l’activitat que hauran de desenvolupar.

-Tasca: donat que la WQ està també pensada per treballar a l’aula d’acollida, fa referència a la matèria (en aquest cas espai) per al que s’ha dissenyat i requereix la utilització de diverses fonts, així com l’elaboració d’un producte creatiu.

-Procés: l’alumne sap en tot moment el que ha de fer. Totes les activitats es relacionen entre sí amb la tasca proposada i són adients al nivell dels alumnes. A la llarg del procés, els alumnes van construint el seu coneixement a partir de la transformació de la informació trobada, sempre basant-se en lo que el professor a facilitat. Com podem veure es porta a terme una participació activa e interactiva de l’alumne que treballa en grup i assoleix diferents rols (investigador, esportista, músic i cuiner).
Les activitats dissenyades tenen en compte les diferents intel•ligències dels alumnes, i sobre tot en el moment de la creació del producte és on s’intenta afavorir el creixement de les intel•ligències menys tingudes en compte en l’escola tradicional.

-Recursos: es relacionen clarament amb les activitats proposades. Cada recurs aporta informació diferent i significativa que fan que l’alumne hagi de pensar, a part de facilitar-li l’accés a continguts als que normalment no podria accedir.

-Avaluació: els criteris queden clarament definits per una rúbrica, la qual mesura amb claredat que han de saber els alumnes i que han de fer per realitzar la tasca.

En els apartats finals de l’avaluació s’utilitzen diferents rúbriques, en les quals s’implica als alumnes per fer una autoavaluació del procés de construcció del coneixement, i així desenvolupen les intel•ligències intrapersonals i interpersonals. Però la majoria de currículums d’ensenyament es limiten a concentrar-se en el predomini de només dues intel•ligències, la lingüística i la matemàtica, i minimitzen la importància de les altres formes de coneixement. És per això que molts dels alumnes no aconsegueixen demostrar un domini de les intel•ligències acadèmiques tradicionals i reben un escàs reconeixement pels seus esforços i la seva contribució a l’àmbit escolar i social, en general, la qual cosa es considera un fracàs.

Així doncs, he pogut observar que el treball per projectes ofereix una nova via d’atenció a la diversitat, una major motivació, una acció participativa i cooperativa i un ensenyament globalitzat. Aquest conjunt, facilita la presa de decisions dels alumnes en torn a què saben els alumnes, què volen saber i què han après.

Donat que no tots els alumnes aprenen de la mateixa manera, valoro molt positivament la teoria de les Intel•ligències múltiples a l’aula d’acollida, però també a l’aula ordinària.

En definitiva, l’estratègia didàctica de la WQ, juntament amb la teoria de les intel•ligències múltiples constitueixen un recurs didàctic extraordinari per als ambients d’aprenentatge constructivista, ja que aporten visions diferents sobre un mateix tema.


D/ APORTACIÓ DE LA PAC 2 I 3 PER A LA NOSTRA FUTURA ACTIVITAT.

Les PAC 2 i 3 han estat una oportunitat per conèixer aquest recurs educatiu de la WQ. Com a futura psicopedagoga ha fet que adquireixi noves competències necessàries per al desenvolupament de la professió, així com una formació contínua referent a l’ús de les noves tecnologies des de la vessant educativa.

En la PAC 2 hem après que les possibilitats de la WQ són moltes ja que tot i encara que presenti una estructura molt definida, les temàtiques a abordar poden ser molt diverses. És una eina molt senzilla d’utilitzar, molt pautada perquè et va guiant constantment en el procés d’aprenentatge i capaç de despertar en l’aprenent un esperit d’investigació a partir dels materials webs que aporta. És un recurs molt motivador per l’alumne i per al professor.
La PAC 2 m’ha servit per conèixer una eina didàctica molt recomanable per a l’orientació i assessorament dels professors i mestres a l’aula. Per a ells serà d’utilitat per fomentar el treball en grup dels alumnes i a la vegada la cohesió grupal, per treballar temes ètics i morals, per poder treballar l’autonomia, el saber buscar informació, per poder treballar amb alumnes d’EE, amb alumnes de problemes de conducta,... És un recurs que té àmplies possibilitats d’utilització i que dona lloc a que els alumnes tinguin un aprenentatge significatiu, partint del que ja saben cada un pot anar avançant segons els seu ritme de treball. També el psicopedagog pot fer servir la WQ per fer la intervenció directe amb el professorat dels centres i dels equips directius, com a eina que fomenta el treball cooperatiu i la interacció entre el grup.
Aquesta PAC m’ha permès aprendre a dissenyar una WQ i a saber quina utilitat i aplicabilitat pot tenir en el meu àmbit de treball tant ara com en un futur.

La PAC 3 ha potenciat la recerca d’altres materials webs que també poden ser interessants treballar des de la perspectiva de la interculturalitat. La fitxa d’anàlisi ha estat una eina útil per a pautar la valoració del material. Aquesta PAC m’ha servit per reflexionar una mica sobre el procés d’anàlisi de qualsevol eina didàctica referent als aspectes pedagògics en general i, concretament, sobre el tema en qüestió que es vulgui abordar amb l’activitat, com en aquest cas que era la Interculturalitat. El material que he avaluat ha estat en forma de WQ i amb l’objectiu final de crear una revista igual que la WQ que nosaltres hem creat tenint de base el tema de la interculturalitat

Aquesta dues PACs ens han servit per orientar-nos i com podem introduir a les aules, les Noves Tecnologies per poder tractar temes com la Interculturalitat o qualssevol altres a partir d’aquesta metodologia que hem après i hem posat en pràctica

De cara al curs vinent una proposta seria durant la realització de la PAC 2 a partir d’una WQ. És a dir, fer servir aquest recurs per la realització d’una altra WQ. De la mateixa manera que les instruccions a seguir per crear el BLOG es donaven en el blog de la consultora, doncs les instruccions donades per fer la nostra WQ que vinguessin donades en una altra WQ. I a més a més penso que molts dubtes que ens van sorgir en la realització d’aquesta quedarien solventats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario